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FACT SHEET 
 

 Lighting Fires  

The Fire and Rescue Service Act 1990 is the principal 
legislation that deals with lighting fires in the open in 
Queensland.   
  
The Fire and Rescue Service Act 1990 makes it illegal to 
light a fire without a ‘Permit to Light Fire’ issued by a 
fire warden. 
 

Obtaining a Permit to Light Fire  
Visit the Queensland Rural Fire Service website to 
obtain a permit www.ruralfire.qld.gov.au 
 

Control Burn on Council Land 
Where a land owner is making an application to QFRS 
for a controlled burn on Council land, they will need 
to obtain permission from Councils Fire Management 
Officer on 1300 308 461 to support their application. 
 

 Fires that do not Require a Permit 
Fires exempt from requiring a Permit:   

  

• Fires that are less than 2 metres in any 

direction. Note: These fires are not exempt 

during a declared Fire Danger Period and at 

those times a permit must be obtained from a 

fire warden.   

 

• Fires lit outdoors in a properly prepared 

fireplace for the purpose of cooking (e.g. BBQ 

and camp fires). In this instance it is the 

responsibility of the person lighting or 

maintaining the fire to ensure adequate 

precautions are taken to prevent the spread of 

fire.  

 

• Certain fires used by primary producers and for 

industrial purposes. 

 

RING TRIPLE ZERO (000) TO REPORT WILDFIRE 

EMERGENCIES. 

 

Council Local Law & Prohibited Fires 
Council is responsible for regulating fires that are 

smaller than 2m x 2m.    

 

COUNCIL DOES NOT ISSUE PERMITS TO LIGHT FIRES.  

Council's Local Law No 3 prohibits the lighting of fires 

in many circumstances. 

 

If you are caught lighting Fires 
Council Officers may issue fines to the person 

responsible for lighting the fire or alternatively to the 

property owner. 

 

Where do I go for help 
Visit the Queensland Rural Fire Service website 

www.ruralfire.qld.gov.au for more information  

or  

Council's Officers are available to discuss any concerns 

relating to lighting fires.  

You MUST NOT light a fire (less than 2m x 2m) if it 

is:  

• Within 100m of residence;  

• Unless it is directly related to cooking or 

heating and  

• All measures have been taken to control & 

minimise smoke creation.  

• Grass cuttings, leaves, green waste and any 

other household waste are not suitable fuel for 

burning. 
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